Overspannen, burnout, stressklachten

Stresssklachten kunnen verschillen in ernst. Met lichte klachten kun je nog gewoon doorwerken. Zijn ze erger dan ben je overspannen. Werken is dan lastig. Dat kan 6 tot 12 weken duren. Bij een burnout voel je complete uitputting en ben je voor langere tijd thuis. Burnout is vaak het gevolg van langer durende stress. Een recent voorval kan de druppel zijn die de emmer deed overlopen. Adaptatiestoornis is de term die voor de diagnose wordt gebruikt als het gaat om deze klachten.

Overspannen, burnout, stressklachten behandeling

Wat de ernst van je stressklachten ook is, waar het in de behandeling om gaat is het verminderen van de klachten, het weer opladen van de batterij en werken aan de oorzaak. Hier zijn verschillende werkzame technieken voor.

Overspannen: herstel van energie

Bij fysieke uitputting helpt het om de belangrijkste vitaminen en mineralen weer aan te vullen. Dat zijn magnesium, vitamine B complex en vitamine C.

Daarnaast zijn er meerdere manieren om de energie verder aan te vullen.
Ten eerste kun je bewust leuke, energiegevende activiteiten in gaan plannen (gedragstherapie). Daarnaast leer je anders om te gaan met situaties die energie kosten. Je gaat hier gestructureerd mee aan de slag. Realiseer je dat het tijd heeft gekost om overspannen te raken. Het kost dus ook tijd om weer op te laden.
Verder heb ik goede ervaringen met het zelf dagelijks stimuleren van meridianen en chakra's (EFT). De energie wordt hierdoor naar het juiste orgaan gebracht. Dit verhoogt je fysieke energie. Ook worden blokkades opgelost die horen bij emoties. Daardoor voel je je steeds meer in balans. Je kunt het zelf leren. Als je het vaker hebt gedaan duurt het 15 tot 20 minuten per keer.
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen sneller herstellen van een crisis of stress als zij veel in de natuur zijn. Dit heeft ook een positieve invloed op hartslag, bloeddruk en spanning in het gezicht. Je kunt dus al werken aan je eigen herstel door veel de natuur in te gaan. Ik leer je met de ecopsychologie  hoe je maximaal profijt kunt hebben van je verblijf in de natuur.

Overspannen: werken aan de oorzaak

Mindfulness leert je beter om te gaan met de hobbels van het leven zoals stress of spanning. Zonder mindfulness reageer je vaak automatisch op stress. Bij een stress signaal ga je rennen. Het moet opgelost. Je doet er nog een schepje bovenop. Je belast hiermee je systeem. Psychisch en fysiek raak je uit balans. Sommige mensen zijn steeds gestrest. De schakelaar staat vast op 'aan'. Met mindfulness leer je bewust in het hier en nu te zijn. Je reageert niet meer automatisch. Je maakt even een pas op de plaats. Hierdoor creëer je afstand. Dan heb je ruimte voor een bewuste reactie en ongemak verdragen. Je laat je niet meer meeslepen. Hierdoor voorkom je stressklachten. Je blijft in balans. Met mindfulness leer je omgaan met gevoelens en gedachten. Je wordt opmerkzamer. 
Met de cognitieve therapie die hoort bij mindfulness kun je gewoontes veranderen. Je gaat beperkende gedachten en opvattingen over jezelf ombuigen in realistische gedachten of overtuigingen. Die zijn de motor achter gewoontes die een rol spelen bij het ontstaan van overspannen zijn. Dat kan bijvoorbeeld perfectionisme zijn of een groot verantwoordelijkheidsgevoel.