Onverklaarde lichamelijke klachten

Er zijn veel verschillende onverklaarde lichamelijke of psychosomatische klachten. Emoties en stress spelen daarbij vaak een rol. Pijn of andere fysieke klachten en emoties kunnen elkaar flink beinvloeden. Recente of vroegere gebeurtenissen kunnen de oorzaak van de spanningen zijn. Verder kan je leefwijze bijdragen aan het ontstaan van de klachten. Die leefwijze kan dus ook bijdragen aan de vermindering ervan. Zo kan de 'boog altijd gespannen zijn' doordat je jezelf van alles oplegt (veel moeten). Het kan ook zijn dat je snel weer doorgaat als je een moeilijke tijd doormaakt. Onverwerkte emoties zoeken dan een uitweg via je lichaam. De soort klachten die je ontwikkelt komen vaak voor in de familie.

Voorbeelden van onverklaarde lichamelijke of psychosomatische klachten

Hieronder worden voorbeelden genoemd. Als je klacht erbij staat, ga dan eens na of je een oorzaak kunt vinden.

Pijnklachten zoals rug, hoofd, schouders/nek, gewrichten, buik, maag, gezicht of pijn op de borst. Onverklaarde pijn reageert vaak op emoties en spanningen.
Buik-, maag-, darmklachten komen vaak voor bij stress
Uitval zoals: spraak-, slikproblemen, zien, horen, voelen. Innerlijke spanningen kunnen onbewust leiden tot het uitvallen van een lichaaamsfunctie.
Andere klachten zoals hartkloppingen, oorsuizen, etc.