Piekeren

Heel veel mensen hebben last van piekeren. Er hoeft maar een kleine aanleiding te zijn en je gedachten maken er een heel groot probleem van. Al die gedachten maken je angstig. Dat piekeren kan de hele dag doorgaan. Sommige mensen zijn ook bang dat ze iets krijgen van al dat gepieker. Piekeren wordt ook wel een gegeneraliseerde angststoornis genoemd. Er is veel onderzoek naar gedaan. Eén van de uitkomsten was dat 96% van de rampen waar mensen bang voor zijn helemaal niet gebeuren. Die laatste 4 % wordt lang niet zo erg als mensen zich voorstellen.

Behandeling van piekeren

Er zijn twee behandelingen die helpen bij het stoppen met piekeren. Dat zijn de Metacognitieve Therapie en Mindfulness. Beide methodieken zijn even effectief. Je kunt dus kiezen voor die vorm die je het meeste aanspreekt.

Metacognitieve therapie bij piekeren

We werken met het werkboek 'Stop met piekeren'. Uit onderzoek is gebleken dat na deze behandeling 75-80% van de mensen van hun grote zorgen af waren. Het werkboek is gebaseerd op de metacognitieve therapie. De nadruk ligt op wat je zelf kunt doen om het te stoppen. Er is veel aandacht voor de manier waarop je over je gepieker denkt (de zogenoemde metacognities). Die opvattingen spelen namelijk een belangrijke rol bij het ontstaan en de instand houding ervan. Met het werkboek ga je anders over het piekeren denken. Ook leer je hoe je op een andere manier met moeilijke situaties om kan gaan. Met deze techniek wordt je er helemaal van overtuigd dat al die zorgen helemaal niet helpen.  Het geeft je alleen maar veel onnodige angsten én kost een heleboel tijd. Je gaat de bezorgdheid als zinloos zien. Je hebt na de behandeling nieuwe, veel betere manieren om met problemen om te gaan.

Mindfulness Based Cognitive Therapy bij piekeren

Ook via Mindfulness raak je er volledig van overtuigd dat piekeren helemaal niet helpt. De weg er naar toe is alleen anders. Op de pagina over Mindfulness kun je meer lezen over deze behandeling. Je traint met meditaties je aandacht. Eén van de meditaties is 'Gedachten opmerken'. Hiermee leer je hoe je met gedachten om moet gaan. Je merkt ook op hoe vaak je gedachten over zorgen gaan. Je traint om je gedachten op te merken, toe te laten, en er vervolgens niets mee te doen. Zo voorkom je dat een kleine gebeurtenis tot een grote ramp uitgroeit.

Daarnaast ga je met je gewoontepatroon aan de slag zoals beschreven op de pagina over Mindfulness. Natuurlijk neem je het patroon dat er is rondom 'zorgen maken'.