Paniekaanvallen symptomen en behandeling

Symptomen paniekaanvallen

Een paniekaanval is een korte periode (minuten) van hevige angst. Daarbij kun je symptomen voelen zoals hartkloppingen, zweten of ademnood. Mensen kunnen heel bang worden van een paniekaanval. Iemand is bang dat hij een hartaanval krijgt, gek wordt of de controle verliest. Vaak is er de angst dat ontsnappen uit de ruimte waarin men zich bevindt niet mogelijk is. Een paniekstoornis gaat daarom vaak samen met vermijding, straatvrees. Plekken die vermeden worden zijn plekken met veel mensen, winkels, openbare ruimtes, openbaar vervoer, autorijden, bruggen en tunnels maar ook lichamelijke inspanning, scherp voedsel of koffie.

Tests paniekaanvallen

Er zijn twee tests waarmee in indruk kan worden verkregen van de ernst van de paniekaanvallen:

  1. de ACQ, meet de veel voorkomende gedachten die mensen met paniekaanvallen doorgaans hebben.
  2. Via de BSQ, de Body Sensations Questionnaire, geef je aan hoe bang u bent voor bepaalde lichamelijke verschijnselen.

Als u een afspraak maakt voor een intake, dan is het handig om deze tests ingevuld mee te nemen, hiermee besparen we tijd.

Behandeling paniekaanvallen

We werken met een combinatiebehandeling. Met deze behandeling van paniekaanvallen is 80% van de mensen met een paniekstoornis na behandeling vrij van paniekaanvallen.

Allereerst is een goede uitleg van belang zodat je weet wat het is en overtuigd raakt dat er echt niets ernstigs aan de hand is. Hierdoor wordt je al minder angstig. Vervolgens leer je ontspanningsoefeningen, zo goed dat je bij alleen denken aan het woord 'ontspan' direct kunt ontspannen. Hiermee blijf je in moeilijke situaties al veel rustiger. Vervolgens gaan we je laten wennen aan lichamelijke gevoelens die ook optreden bij een paniekaanval. Als je deze regelmatig oproept zul je merken dat deze gevoelens op zichzelf geen kwaad kunnen. We beginnen natuurlijk met de minst moeilijke oefeningen. Na een paar sessies gaan we verder met de component 'gedachten', de cognitieve therapie. We gaan goed kijken wat je denkt tijdens zo'n paniekaanval en waar je precies bang voor bent. We gaan bekijken of deze gedachten reëel zijn en of je de situatie ook anders kunt interpreteren. Als laatste gaan we de vermijding aanpakken. We beginnen weer met het oefenen van de minst moeilijke situaties. Je leert beter met situaties om te gaan en situaties niet meer te vermijden. Overigens komt het vaak voor dat we niet eens toekomen aan dit laatste onderdeel van de behandeling omdat mensen zelf (zonder dat ze het zich echt bewust zijn) al automatisch gestopt zijn met het vermijden van situaties.

We vullen deze onderdelen aan met mindfulness. Mindfulness verzacht deze oefeningen en maakt ze gemakkelijker.