Fobieën
Een specifieke fobie is een hardnekkige en intense angst voor een bepaald dier, object of situatie. Confrontatie met dit dier, object of situatie wordt vermeden of leidt tot intense angst. Deze vermijding of angst kan zo erg zijn dat het het dagelijks leven verstoort.
Voorbeelden van veel voorkomende fobieën: spinfobie, sociale fobie, vliegangst, agorafobie (straat- of pleinvrees), claustrofobie, hoogtevrees, tandartsfobie, bloedfobie, etc.
Behandeling fobie
Voorop staat dat er tijdens de behandeling absoluut niets gebeurt zonder toestemming van jou. Alle stappen worden in onderling overleg vastgesteld: jij bepaalt iedere stap. Daarbij beginnen we natuurlijk met situaties die je 'alleen een beetje spannend' vindt. Na behandeling ben je helemaal rustig in deze situaties. Interessant is dat situaties die je daarvoor als 'spannend' hebt ervaren dan 'alleen een beetje spannend' worden. De angsthierarchie verschuift zo waardoor elke stap naar een moeilijker situatie gemakkelijker wordt.
Geef bij het maken van de afspraak voor de intake aan dat je komt voor de behandeling van een fobie. Bedenk ook vooraf wat je zou willen bereiken met de behandeling, bijvoorbeeld 'op een normale manier met een spin om kunnen gaan of zelf de spin buiten kunnen zetten'.
Aan het einde van de intake worden de behandelmogelijkheden doorgenomen. Mindfulness , cognitieve gedragstherapie en EFT zijn heel effectief in de behandeling van fobieën. Veel mensen die al langer last hebben van de fobie vinden het lastig te geloven dat de hoofdbehandeling in één sessie plaats kan vinden. Het is echter van groot belang dat je daarna zelf doorgaat met oefenen. Deze oefeningen worden uitgebreid doorgenomen. Bedenk ook dat de fobie vaak ook is ontstaan in één kort moment.
Twijfel je nog? Bel gerust, tijdens het telefoongesprek kan ik het je goed uitleggen specifiek voor jouw situatie. Daarna heb je een beter idee of je aan de behandeling zou willen beginnen.